[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Kan kolhydrater påverka vår livslängd?                                                                                                    2013-02-18


Glykemiskt index, LCHF, stenålderskost och Atkins, listan av dieter som exkluderar kolhydrater kan göras lång.  En av de möjliga orsakerna till varför man väljer att exkludera kolhydrater i sin diet, är för att man önskar gå ned i vikt. Det finns en del bevis som indikerar att en kost med lågt kolhydrat-innehåll ger en snabbare viktminskning.  Samma viktminskning kan fås även om man har kolhydrater i kosten, så länge man modifierar det totala energintaget. Detta tar något längre tid, vilket ofta innebär att den otåliga väljer att exkluderat kolhydrater. Man har länge diskuterat eventuella bieffekter av låg-kolhydratkost. Men det har inte funnits många studier som varit tillräckligt stark, långa eller omfattad för att kunna styrka något.

Hösten 2012 publicerades en ny omfattande och sammanfattande litteraturstudie, som tittat på dieter med ett lågt innehåll av kolhydrater**och dess inverkan på dödlighet. Kort sammanfattat; Efter att man gjort en sammanställning av alla relevanta studier kunde det konstateras att man möjligen funnit ett samband mellan dieter med ett lågt kolhydratinnehåll**och en något ökad risk för dödlighet i förtid.

Det är dock viktigt att ha i åtanke att denna typ av studie, kan ha en mängd olika typer av felkällor. Och det är svårt att kunna göra konkreta uttalanden om vad som stämmer och inte stämmer.  Därför ska man inte lägga för mycket fokus på enstaka studier, oavsett dess styrka. Det ska dock bli intressant att se en eventuell omfattande studie som dementerar länken mellan kolhydrater och mortalitet.

 

Anna Luzynska


** Definitionen av en diet med lågt kolhydratinnehåll beräknades med sk carbohydrate scores.

 

 


K'älla:

Noto H, Goto ATetsuro Tsujimoto T, et al. Low-Carbohydrate Diets and All-Cause Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. PLOS one. 2013 ( 8) e55030