Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

MINERALER 


 

Fosfat

Fosfat är en viktig mineral för uppbyggnaden  av skelettet. Det är en viktig komponent i cellerna och för att de ska kunna fungera oh t.ex. utvinna energi ur den mat vi får i oss. Fosfat är också viktigt för kroppens njurfunktion.

Fosfatbrist kan påverka tillväxten i kroppen. Kronisk brist kan påverka skelettmuskulaturen och leda till att de bryts ned och blirförsvagade. Det kan även uppkomma en försämring av syreomsättningen i
blodet.  Syret kommer inte att frisättas i blodet och därmed kan inte heller kroppens muskler och organ få tillräckligt med syre. Brist kan även orsaka negativ påverkan på kroppens  nervsystemet.

 


 

Kalcium

Kalcium är en viktig mineral för uppbyggnaden av ett starkt skelett samt starka tänder. Kalcium är även viktigt för kroppens signalering från hjärnan till tex muskeln som sedan i slutändan leder till en rörelse. Det
är viktigt att se till att maximera sitt kalcium intag under tillväxten.  På så sätt kan man minska risken för benskörhet i framtiden.

Kalciumbrist kan orsaka problem med nervsignalerna, och påverka kroppens muskelrörelse. Långvarig brist kan orsaka benskörhet.

 


 

Magnesium

Mineralen magnesium är viktig för många olika processer i kroppen. Magnesium behövs tex. för energiutvinning, för fettomsättningen i kroppen och dessutom har mineralen antioxidanta skyddande egenskaper. Magnesium är också viktig för regleringen av vårat blodtryck.

Brist kan tex. orsaka benskörhet, försämrat upptag av D-vitamin, muskelsvaghet, depression, hjärtproblem, högt blodtryck och åderförkalkning.

 


 

Järn

Järn är en viktig mineral som behövs tex för kroppens och musklernas syresättning, samt tillväxt. Den är därför också viktig för kroppens energiutvinning. Mineralen behövs för bildandet av hormoner, ex serotonin och dopamin.

Brist på järn kommer därmed påverka kroppens syremetabolism. En försämrad syresättning av kroppens muskler och organ påverkar musklernas arbetskapacitet och energiutvinning. Brist orsakar även anemi blodbrist), försämrat immunförsvar och problem med kroppens temperatur reglering.  Dessutom kan järnbrist påverka hjärnans funktion och försämra inlärningen.

 


 

 Zink

Zink är tex. betydelsefull  för hjärnan och nervsystemet. Zink är viktigt för tillväxt och för att cellerna ska ha en normal celldelning.  Mineralen deltar också i kroppens immunförsvar.

Brist kan orsaka besvär i tarmen, så som t.ex. diarré och tarminflammationer. Brist kan också orsaka en försämring i immunförsvaret, impotens, håravfall, nagelproblem och dessutom kan tillväxt hämmas.  Det finns en del forskning som dessutom kopplar ihop zinkbrist med en ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom.

 


 

Koppar

Koppar är viktig för många olika processer i kroppen. Tex. Behövs koppar behövs för bildandet av en starkt och flexibel vävnad. Framförallt är koppar betydelsefull vid syntesen av vävnaden i hjärt-och kärl systemet. Mineralen är också viktig för benbildning. Den är dessutom nödvändig för att kroppens nervsystem ska fungera på bästa sätt, där koppar har som uppgift att bla skydda nerverna. Koppar  deltar också i pigmentering av hår o hud.

Brist på koppar kan leda till anemi (blodbrist) och dessutom orsaka ett  försämrat immunförsvar då antalet vita blorkroppar minskar. Vid tillväxt är det viktigt med bra kopparstatus. Om man har en brist under tillväxtfasen,  kan det leda till benskörhet. Förutom dessa möjliga bristsymptom finns det forskning som indikerar att brist kan eventuellt kopplas ihop med artrit (ledinflammation), glukosintolerans och hjärtbesvär.

 


 

Jod

Jod är en viktig komponent i de hormoner som deltar i kroppens ämnesomsättning. Därför är det viktigt med en bra jod status för en optimal ämnesomsättning. Jod är dessutom viktig för tillväxt, fettförbränning
och för hjärnans funktion.

Brist kan orsaka en kostinducerad struma där sköldkörteln blir förstorad och får en försämrad funktion. Kraftig brist bland spädbarn och barn kan innebära hjärnskador, att barnet blir kortväxt samt får problem med tal och hörsel. En mildare brist kan leda till ett något sänkt intellekt, sömnighet, apati, känslighet för kyla, en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom samt olika typer av infektioner. Ett tillskott av jod kan få många av dessa ”problem” att gå tillbaka och försvinna. Däremot kan en del tillstånd, tex. hjärt-och kärlbesvär,  bli bestående.      

 


 

Mangan

Mineralen mangan behövs t.ex. för ornitin- cykelns funktion. Ornitin-cykeln är en metabol process där kroppen gör sig av med skadliga ämnen som bildas vid omsättningen av tex protein. Mineralen är därför även betydelsefull för  kvävemetabolismen, där den verkar som en antioxidant. Man har också sett att mangan behövs för syntesen av kolhydrater.

Det finns inte mycket information tillgänglig kring manganbrist hos människan.  Bland djur har man däremot sett att brist kan orsaka ett deformerat skelett, minskad fertilitet, och onormal kolhydrat- och fettmetabolism. T.ex. kan mangan brist orsaka ett sänkt HDL-kolesterol (det goda kolesterolet i kroppen).

 


 

Selen

Mineralen selen behövs för musklernas uppbyggnad.  Selen är en viktig komponent i aminosyror. Den är viktig för kroppens ämnesomsättning. Selen har även en skyddade effekt, och fungerar som en antioxidant i cellens cellmembran.

Selenbrist är en bidragande faktor till en sjukdom som heter Keshans sjukdom. Symptomen vid denna sjukdom är bl a att hjärtat bryts ner och förstörs. Vanligen är det barn och unga kvinnor som drabbas. Brist kan också orsaka muskelbesvär och artros.  Brist kan dessutom påverka tillväxt och innebära att man blir kortväxt och dessutom drabbas av kroppsliga deformationer.  Det är även möjligt att selen kan ha en skyddande effekt mot utvecklandet av cancer. Det är också möjligt att brist kan orsaka rubbningar i sköldkörteln, och på så sätt möjligen påverka kroppens ämnesomsättning. Detta har man däremot ännu inte kunnat fastställa bland människor.

 


Kalium & Natrium

Kalium och natrium deltar i kroppens upptag av alla näringsämnen. vilket innebär att de båda  påverkar kroppen och dess organ. Tex påverkar de kroppens blodtryck med motsatt effekt.  De båda mineralerna är viktiga för skelettmuskelns funktion.  Kalium är dessutom viktig för bäde nervernas och njurens funktion.  Det är viktigt med en bra balans mellan intaget av dessa två mineraler. Vanligtvis är intaget av natrium mycket högre. Detta kan orsaka ett förhöjt blodtryck, och indirekt orsaka andra välfärdsjukdomar..

 


 

 

 

 


Fakta om näringsämnen är sammanfattande och förenklade. Nämnda egenskaper/effekter/bristsymptom/ problematik är enbart ett fåtal exempel.

Referenser:  www.slv.se

                    Livsmedelsverket (2005).Svenska näringsrekommendationer

                    Shiels M.E, Shike M, Ross A.C et al. (2006)  Modern nutrition in health and     isease,   Baltimore   and Philadelphia:

                    Lippincott  Williams & Wilkins 2006