[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

LCHF & träning ?  Del 1: L-karnitin                                                                                                           2012-08-18


LCHF, Low Carb High Fat, diet är en av de mest omtalade och populära dieterna just nu. Dieten går huvudsakligen ut på att man ska kraftigt dra ner på sitt befintliga kolhydratintaget. Detta oavsett vilken källa de kommer från och oavsett vilken typ av kolhydrat det är.

En Idrottare är starkt beroende av rätt kost vid träning för att uppnå maximal prestation och ett önskat resultat. Många väljer att gå på LCHF diet i samband med att de tränar. Men är detta verkligen något att rekommendera?  Det finns många åsikter kring denna diet, och mitt syfte är att försöka skapa en debatt och funderingar kring LCHF i kombination med träning. I denna del (DEL 1) kommer jag kort förklara hur LCHF påverkar upptaget av L-karnitin.

L-karnitin är ett så kallat transportprotein. Det fungerar som en transportör som för in fria fettsyror in till cellen. De förs in till det område där fettsyrorna kan brytas ned och användas som energikälla.  L-karnitin är därför en viktig del i fettnedbrytningsprocessen. Att använda L-karnitin som tillskott har inte alltid visat sig vara effektivt då det inte tas upp av kroppen utan är kvar i cirkulationen tills dess att det utsöndras. Ny forskning tyder däremot på att ansamlingen av L-karnitin i skelettmuskulaturen ökar, om man samtidigt intar kolhydrater. Detta betyder att när man tar ett eventuellt L-karnitin tillskott, så sker upptaget mer sannolikt och i en större utsträckning om man kombinerar det med kolhydrater. Vid rätt dosering, kombination och under rätt duration har man sett en ökning med upp till 20 % i skelettmuskulaturen.

Med L-karnitin kan kroppen utvinna mer fett, och inte "enbart" förlita sig på glykogenet som är lagrat i muskulaturen. Glykogenet kommer därmed inte att begränsa prestationen i lika stor utsträckning.  L-karnitin är också av betydelse för laktatansamlingen (mjölksyrabildning) i kroppen. Laktatansamlingen påverkas och fördröjas.

Den praktiska betydelsen för en idrottare är att kolhydrater förbättrar fettnedbrytningen i kroppen och enkelt summerat, innebär en förbättrad prestationsförmåga. Då man följer en LCHF-diet, exkluderar man kolhydrater, vilket i sin tur innebär att muskelns upptag av L-karnitin inte blir optimalt.


 

                                                                                                                             Anna Luzynska